Linkbuilding is belangrijk. De vorm en de inhoud van je website zorgt slechts voor iets meer dan de helft van je Google-ranking. Links van andere websites naar de jouwe (linkbuilding) zorgen voor de rest. Google beschouwt de links als aanbevelingen, tenminste als ze komen van betrouwbare, waardevolle sites.
Als andere sites naar die van jou linken, moet je website wel relevant zijn volgens Google en andere zoekmachines. Toch heeft linkbuilden tegenwoordig een slechte naam. Na updates van het Google-algoritme – ‘Panda’ en ‘Penguin’ – daalden veel websites in de organische zoekresultaten: Ze hadden alleen ingezet op de kwantiteit van hun backlinks – “hoe meer, hoe liever” – en niet op de kwaliteit van linkbuilden: één goede link is 10, 20 of zelfs 100 mindere waard. Google wil dat je aan kwalitatieve linkbuilding doet, dat je links naar je website eerlijk verdient. De zoekmachine doet moeilijk als het lijkt alsof je ze zomaar ‘koopt’.
Linkbuilding draait dus om het creëren van echte, relevante links tussen websites.
Staat je website in de top 30 van Google voor een bepaald zoekwoord en wil je helemaal bovenaan staan? Dankzij de linkbuilding van Keyboost kan dat.
Vraag de gratis Keyboost-test aan
Wil je meer klanten werven via je website? Of wil je weten hoe Google bepaalt welke positie je website krijgt in de zoekresultaten? Abonneer je hier op onze gratis nieuwsbrief.
Een link naar je website uit een stukje tekst, de ankertekst. Deze bepaalt hoe Google de link inschat. Een ankertekst die precies gelijk is aan het zoekwoord waarvoor de landingspagina geoptimaliseerd is, is het krachtigst maar ook het gevaarlijkst: Als je te veel van dergelijke links gebruikt, beschouwt Google ze als waardeloos. Dat is niet de meest zinvolle investering in je linkbuilding strategie. In het beste geval negeert Google ze, in het slechtste geval leiden ze op termijn tot waarschuwingen.
Ankerteksten zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder staan ze gesorteerd van veel voorkomend en ongevaarlijk naar zeldzaam en krachtig maar mogelijk gevaarlijk als je ze gebruikt voor linkbuilding, voor een zo natuurlijk mogelijk linkprofiel:
‘Naakte’ links: De meest eenvoudige maar ook de meest natuurlijke links naar een website: ‘https://www.keyboost.eu’, ‘/linkbuilding/’, ‘seopageoptimizer.nl’. Qua vormgeving ogen ze misschien iets minder mooi dan ‘merknaam’-ankerteksten, maar het is meteen duidelijk waar je wordt heen gelinkt. Helderder kan linkbuilding nauwelijks zijn.
Generieke links: ‘Klik hier’, ‘Meer info’, ‘Lees hier meer’. Dit lijkt tegenstrijdig. Volgens alle tips over goede content moeten linkteksten zo relevant mogelijk zijn, maar generieke links zijn voor menselijke gebruikers te optimaliseren zonder dat het generieke karakter verloren gaat: ‘Klik hier voor tips over linkbuilden’ of ‘Meer info over goede backlinks’. Het web is overladen met generieke links. Dat is één van de redenen waarom Google ze als heel natuurlijk ziet en verwacht dat ze ook deel uitmaken van linkbuilding inspanningen.
Zoekwoordgerelateerde ankerteksten: Deze bestaan uit synoniemen voor het zoekwoord of -woorden en uit woordcombinaties die gerelateerd zijn aan het zoekwoord waarvoor je website of landingspagina is geoptimaliseerd. Als je zoekwoord ‘linkbuilding’ is, zijn ‘linkbuilden’, ‘SEO optimalisatie’ en ‘website linken’ voorbeelden van gerelateerde ankerteksten.
Ankerteksten met gedeeltelijke zoekwoordmatch: Als ‘linkbuilding’ het zoekwoord is waarvoor je webpagina geoptimaliseerd is, zijn dit voorbeelden van een gedeeltelijke zoekwoordmatch: ‘Linkbuilding uitbesteden aan Keyboost’, ‘Goede linkbuilding-tips’, ‘Hoger in Google door slim gebruikmaken van linkbuilding’. Merknaam-ankerteksten en ankerteksten met een exacte zoekwoordtekst zijn te combineren tot ankerteksten met een gedeeltelijke zoekwoordmatch. Gematigdheid is hier een toverwoord voor goede linkbuilding. Plaats niet in elke backlink het zoekwoord.
Nog meer gedeeltelijke zoekwoordmatch: Ook termen die gerelateerd zijn aan zoekwoorden kunnen weer gebruikt worden in een langere ankertekst. Optimaliseer je voor het keyword ‘linkbuilding’, dan kun je het woord ‘linkbuilden’ gebruiken in een korte zin.
Ankerteksten met een exacte zoekwoordmatch: Backlinks met als ankertekst exact het zoekwoord waarvoor je website is geoptimaliseerd. Zorg ervoor dat er alleen op de meest relevante externe websites deze soort links staan die naar je eigen website doorverwijzen. Wees er zuinig op, want een overdosis aan dergelijke links hebben wel eens een negatief effect op je linkbuilding. Een overdosis betekent vaak dat de regels van Google niet gerespecteerd worden: een ‘black hat’ techniek. Als er te veel backlinks met exacte zoekwoordmatch zijn, herkent Google dit en houdt de zoekmachine hier rekening mee bij het waarderen van je site.
Een paar bijzondere links: afbeelding & interne link
Vind je het moeilijk of tijdrovend om zelf je linkbuilding te verzorgen? Besteed het dan uit aan Keyboost. Overtuig jezelf er van dat het werkt via de gratis Keyboost-test.
Klik hier en vul het aanvraagformulier in.
Tenslotte het moeilijkste bij kwalitatieve linkbuilding: het verdienen van links naar je website. Het aanmelden bij gemodereerde, waardevolle directory-websites zoals moz.org of bij startpagina’s is de eerste stap van je linkbuilding. Plaats unieke en waardevolle teksten op je website – in een whitepaper, bijvoorbeeld – die beheerders van andere websites overtuigt om een link naar je website te plaatsen. Hoe belangrijker, unieker en waardevoller je content, hoe groter de kans dat dit gebeurt. Linkbuilding is steeds meer een kwestie van informatie delen, ook via sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Google+.
Ooit was het een goed idee om een extern gastblog te schrijven, met een link naar je website. Ook een media-artikel over je producten of diensten met een link was een pluspunt. Jammer genoeg werd vrolijk misbruik gemaakt van dit soort linkbuilding en tegenwoordig doet Google er moeilijk over. Toch blijft het belangrijk om op deze manier je expertise in de kijker te zetten. Maak van je bedrijf een sterk merk en je trekt vanzelf extra bezoekers aan. Overtuig ze van de voordelen van je producten of diensten en ze worden vanzelf je nieuwe klanten. Let er wel op dat externe blogs en/of mediawebsites ‘nofollow’-links plaatsen, waarmee Google geen rekening houdt.
Een aantal strategieën zijn door de jaren heen onvruchtbaar gebleken als het gaat om het opbouwen van een goed profiel. Google negeert (combinaties van) links die er niet natuurlijk uitzien en deelt soms zelfs straffen uit. Nou ja, straffen… Het zijn vooral waarschuwingen, maar als die van Google komen, klinken die al snel als straffen.
Koop niet zomaar grote aantallen links die naar je website doorverwijzen. In veel gevallen komen de links op sites te staan die niet relevant zijn voor je doelgroep, wat weer betekent dat Google er weinig waarde aan hecht. Het kan zelfs leiden tot een waarschuwing van Google in verband met je linkbuilding. Je moet de links dan weer laten verwijderen, of disavowen (niet mee laten tellen voor je linkbuilding door Google). Dit laatste kun je doen door een speciale disavow-tool van Google te gebruiken.
Het uitruilen van links wordt door Google herkend. Als je wilt dat Google de links niet negeert, zorg er dan voor dat de link die je plaatst zinvol is voor je eigen website. Ook de link naar de andere website toe relevant zijn. Zolang beide links iets toevoegen aan elkaars content is het geen probleem om elkaar een dienst te bewijzen. Probeer alleen alle schijn van een willekeurige uitruil van backlinks weg te nemen.
Slaag je er niet in om zelf een linkbuilding strategie te organiseren? Doe een beroep op Keyboost voor waardevolle externe links en stel met eigen ogen vast dat het werkt.
Vraag de gratis Keyboost-test aan
‘Nofollow links’ zijn belangrijk om nieuwe klanten en bezoekers te overtuigen om naar je website te komen. Minder belangrijk zijn die voor je positie in Google. Nofollow links zijn backlinks die door de eigenaar van de website waarop ze staan worden aangemeld bij Google als ‘heb ik niets mee te maken’. Op die manier hopen ze te ontmoedigen dat mensen bijvoorbeeld op een forum heel veel links plaatsen terwijl dat voor de discussie niet relevant is.
Hoe belangrijk is een nofollow-link voor je positie in Google?
Zoals gezegd: niet heel belangrijk. Toch is het zeker niet erg om nofollow links naar je website te hebben: Het zorgt wel voor meer verkeer. Een bijkomend voordeel van het nofollow-attribuut van Google is dat het nu lijkt alsof de bezoeker niet via een backlink maar ‘zomaar’ op je website terecht is gekomen. En dat is uiteindelijk ook iets wat je wil. Google zal denken dat je website goed bezocht wordt en dus meer authoriteit heeft, wat weer bijdraagt aan een hogere positie.
Vraag onze hulp voor een goede verdeling van nofollow- en dofollow-links voor je linkbuilding. Vraag de gratis Keyboost-test aan en zie met eigen ogen dat het werkt. Klik hier voor de gratis test
Het spreekt voor zich – maar het wordt vaak vergeten – dat de content van je website of landingspagina, professioneel geschreven rondom een specifiek zoekwoord, de eerste stap is naar een hoge positie in Google. Dit moet een bezoeker overtuigen van de meerwaarde van je product of dienst. Linken naar een pagina met minderwaardige content helpt misschien een beetje maar levert op termijn weinig tevreden bezoekers op. En zij moeten nou net je nieuwe klanten worden.
Check dankzij SEO Page Optimizer hoe je website scoort voor een specifiek zoekwoord in vergelijking met webpagina’s die al een toppositie hebben voor dat woord. Het analyseprogramma geeft praktische aanwijzingen voor het optimalisatieproces. Gebruik de tips om de vorm én inhoud van je website te optimaliseren.
Een goede inhoudelijke gebruikservaring houdt in:
Gebruik regelmatig tussenkopjes, zodat de tekst te scannen is.
Zet belangrijke woorden vetgedrukt, ook dit vergroot de scanbaarheid van je webpagina.
Gebruik afbeeldingen. Dit vergroot de ‘luchtigheid’ van de site. Bovendien kan je met afbeeldingen goed emoties overdragen, waardoor je jouw bezoeker een beetje kunt sturen.
Zorg ervoor dat je zo min mogelijke foute links op en naar je website hebt staan. Foute links zijn verwijzingen die niet uitkomen op de pagina die je in gedachten had. Bijvoorbeeld omdat de link niet goed is, of omdat de pagina is verwijderd. Foute links komen uit op 404-pagina’s.
Natuurlijk is het onvermijdelijk dat er soms een foute link of 404-pagina ontstaat. Zorg er in dat geval voor dat je op de ‘foutpagina’ duidelijk aangeeft wat de bezoeker kan doen. Toon een zoekbalk, of geef suggesties voor content in de vorm van (goed functionerende) links.
404-pagina’s kan je verwijzen naar relevante pagina’s die nog wel live staan. Door deze redirects neemt het aantal foutpagina’s af, en dat zal Google belonen met een hogere ranking.Je bezoeker heeft met bovenstaande tips een prettige gebruikservaring op je site. Dat uit zich in een lager weigeringspercentage; mensen blijven langer op je site en dat helpt mee aan het verhogen van je Google ranking.
Maar je zult de zoekmachine ook actief moeten vertellen waar je website over gaat, zodat deze zelf de relevantie ten opzichte van de zoekopdracht kan bepalen.
Dat doe je door het keyword op strategische plekken in de tekst te zetten, namelijk in:
De paginatitel
De header(s) van de tekst
De tekst zelf, en dan zeker ook in de eerste alinea
De links van en naar je website
De bestandsnaam en de alt-tag van de afbeeldingen
De meta-omschrijvingIdealiter kies je 1 primaire zoekterm en vul je die aan met 1 of 2 secundaire zoekwoorden, die je iets minder vaak laat terugkomen op de pagina.
Daarnaast gebruik je synoniemen. Zoekmachines zijn tegenwoordig in staat om uit de context van een tekst op te maken waar de tekst over gaat. Je kunt dus synoniemen gebruiken en op die manier voorkomen dat je een bepaald keyword te vaak gebruikt. Het te veel gebruiken van een zoekterm heet ‘keyword stuffing’ en daar wordt je voor gestraft met een lagere Google ranking.
Zoals je zult concluderen is tekstschrijven voor zoekmachineoptimalisatie een vak apart. Maar er is een praktische tool die ervoor kan zorgen dat je ook zonder ervaring met zoekmachine optimalisatie sterke teksten kunt schrijven.
SEO Page Optimizer is onze online tool die alle webpagina’s over een bepaald onderwerp analyseert op gebruik van zoekwoorden, lengte van de tekst en een veelvoud aan andere belangrijke SEO-zaken.
Zo werkt SEO Page Optimizer: je gaat naar www.seopageoptimiser.nl en geeft de website op die je wilt analyseren. Geef de zoekterm op en kies voor welke taal en welk land je de analyse wilt laten uitvoeren.
Vervolgens geeft SEO Page Optimizer je een uitgebreid rapport met tips om jouw website te verbeteren.
De voordelen van het gebruik van SEO Page Optimizer zijn vierledig:
Verbeter je tekst en je zult je positie in de zoekresultaten zien verbeteren.
Je krijgt een lijst van aan het keyword gerelateerde woorden, die je kunt gebruiken om je tekst verder te verstevigen.
Je krijgt 1 gratis analyse per dag. Als je meer analyses nodig hebt, dan kan je die eenvoudig online bestellen.Vind je dat allemaal te moeilijk en wil je de zoekoptimalisatie van je website of webshop uitbesteden aan professionals?
Vraag een gratis analyse + offerte aan
Beschouw iedere pagina als een landingspagina. Geeft duidelijke call to actions, en neem je bezoekers aan de hand.
Elke pagina moet unieke zoekwoorden hebben, schrijf dus niet 2 artikelen met dezelfde keywords. Zo kunnen je teksten niet met elkaar concurreren.
Zorg voor vertrouwen: zet contactgegevens op je site.Je kunt de inhoud en het linkprofiel optimaliseren wat je wilt, maar als je site technisch onvoldoende presteert, dan zal je niet boven aan de zoekresultaten komen te staan.
Op het gebied van hosting adviseren wij je een aantal zaken in de gaten te houden:
Kijk bij de keuze van je hosting altijd naar de andere sites waarmee je de server deelt. Als deze sites slecht bekend staan, bijvoorbeeld omdat ze spammen, dan heeft dat ook negatieve gevolgen voor jouw website. Hou daarnaast in de gaten dat je voldoende serverruimte behoudt om bezoek te verwerken. Als de andere sites op jouw server veel verkeer trekken, dan kan dat er wel eens in resulteren dat jouw website traag wordt. Test de snelheid van je website via GTmetrix.comOverige technische zaken die je aandacht verdienen:
Kies een extensie die overeenkomt met het land waarin je actief bent. Kies dus voor .nl als je de Nederlandse markt bedient, en .de wanneer je je op Duitsland richt.
Zorg voor schone code en voorkom sitefouten of crawlfouten. Dit kan je (laten) controleren met Google Webmaster tools
Sitemaps zijn niet strikt noodzakelijk. Maar als je een grote website hebt, kan je overwegen om er toch een in te dienen bij Google. Zo ben je ervan verzekerd dat al je pagina’s geïndexeerd worden.
De zoekresultaten verschillen per persoon, afhankelijk van de interesses die iemand eerder via Google aan de dag heeft gelegd. Ook per apparaat kunnen de zoekresultaten verschillen. Als je onafhankelijk wilt controleren hoe jouw webpagina het doet, kies dan in Google Chrome voor een incognitovenster, in Firefox voor een privévenster of in Microsoft Edge voor het InPrivate-scherm.Natuurlijk kan je ergens backlinks afnemen die voor prima resultaat zorgen. Zoals gezegd dienen die dan relevant te zijn en afkomstig van sites met een hoge waardering door Google.
Als je hierover twijfelt, hanteer dan de volgende criteria om te bepalen of een inkomende link van slechte kwaliteit is.
Een backlink is van slechte kwaliteit:
Als je ze tegen een laag bedrag in grote hoeveelheden kunt aanschaffen;
Als ze afkomstig zijn uit landen die jij met je website helemaal niet bedient;
Als de websites uit een heel andere markt komen dan die waarin jij opereert.
De ankertekst is de tekst waar de link in staat. Er zijn verschillende soorten ankerteksten:
“class=”internallink”>backlinks kopen. Let wel: deze ankerteksten kan je op een paar uiterst relevante sites gebruiken, maar plaats het exacte zoekwoord niet in elke link. Dat vindt Google al snel verdacht.
Een tekst waarin het zoekwoord gedeeltelijk terugkomt. In ons voorbeeld zou dat zijn: de nadelen van backlinks kopen
Een algemene ankertekst: meer informatie, of lees meer.
Een tekst met een woord dat is gerelateerd aan het zoekwoord: inkomende links aanschaffen
Een link met een merknaam erin: Keyboost
Een link zonder echte tekst, bijvoorbeeld https://www.keyboost.nl.
Een afbeelding met een link waarin het zoekwoord is verwerkt.Als jij een mix van deze soorten ankerteksten gebruikt, dan laat je Google zien dat jouw backlinks heel natuurlijk zijn. Het kost tenslotte tijd om de verschillende links te maken en te plaatsen. Anders dan bij de aankoop van backlinks. Daar wordt meestal weinig tijd besteed aan linkteksten of een natuurlijk linkprofiel.
Maak een overzicht van relevante websites.
Achterhaal welke websites de hoogste autoriteit hebben, zodat je prioriteiten kunt stellen.
Bepaal welke site welk soort backlink krijgt.
Probeer invloed uit te oefenen op de plek waar jouw backlink komt te staan.
Controleer regelmatig of de backlinks nog wel werken. Een 404-fout weten zowel je bezoekers als Google niet te waarderen.
Doe dit niet eenmalig, maar continue, zodat Google ziet dat je linkprofiel dynamisch is.Veel mensen zien het belang van linkbuilding wel in, maar kunnen het zich niet veroorloven om er veel tijd aan te besteden. Immer, het eigenlijke werk moet ook nog af!
Geldt dat voor jou ook? Dan zal je blij zijn met Keyboost.
Keyboost neemt jou het werk uit handen, zodat jij je kunt concentreren op je bedrijf, terwijl wij zorgen dat je website zo hoog mogelijk in Google komt te staan. Al heel snel zie je resultaat.
Wil jij ook een hogere positie in Google door sterke backlinks?
Doe de gratis Keyboost-test!
Met meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van internet marketing, zijn wij uitstekend op de hoogte van waar website aan moeten voldoen. Om vindbaar te zijn én om bezoekers te converteren tot klanten.
Wij zijn er trots op dat wij worden gezien als een van de beste bedrijven in de sector.
Zowel SEO Page Optimizer als Keyboost zijn gratis uit te proberen. Daarbij mag je met Keyboost binnen 2 weken resultaat verwachten en met SEO Page Optimizer zelfs direct.
Zoals we hierboven hebben uitgelegd, optimaliseren wij websites zowel voor bezoekers als voor zoekmachines.
Gebruik van onze diensten zal leiden tot een betere inhoud van je website, een betere doelgroep segmentatie en, in vergelijking met Ads, een hogere CTR tegen lagere kosten.
Keyboost heeft alles te maken met linkbuilding en backlinks. Over linkbuilding vind je heel wat informatie op deze webpagina. Over backlinks kun je meer lezen op de webpagina ‘Backlinks – iedere goede link telt, maar de vorm en inhoud van je site is net zo belangrijk voor je zoekresultaten’.
Alle inspanningen van zoekmachineoptimalisatie en linkbuilding dienen om je site in de top 10 van de Google-zoekresultaten te krijgen, op de eerste pagina en liefst helemaal bovenaan. Lees hier waarom een plaats op die eerste pagina zo belangrijk is. Als je een antwoord zoekt op de vraag hoeveel bezoekers een plaats in die top 10 van Google oplevert, dan klik je hier.
Wil je tips om betere webpagina’s te schrijven? Of meer info over hoe Google werkt?
Abonneer je hier op onze gratis nieuwsbrief.